www.trafikmuseet.dk

I 2024 har museet åbent onsdag og lørdag kl. 10:00-14:00 i perioden 18. maj - 31. august 2024. 

Løs billet til Odsherreds Trafikmuseum og rejs tilbage i tiden med tog, færge og bus. Museet på Hørve station udstiller billeder og effekter med relation til kollektiv trafik i Odsherred og Nordvestsjælland.

På museet udstilles og fortælles historien om den kollektive trafiks udvikling. Udstillingen på museet ændres fra år til år. På den måde viser det lille museum udviklingen af infrastrukturen fra starten på andelsbevægelsen og industrialiseringen i 1800-tallet og frem til i dag, herunder dansk industris formåen ved leveringen af jernbanemateriel fra f.eks. Scandia i Randers og Frichs i Aarhus. Den kollektive trafik har været en vigtig katalysator for denne udvikling og er i dag en vigtig del af vores kulturarv.

Museet udskifter hvert år en del af udstillingen med nye temaer. Takket være aflevering af billeder og effekter fra folk, privatbanerne og færgeruter samt udlån fra Dansk Jernbane-Klub m.fl. har museet meget historisk materiale, som kan ses på de skiftende udstillinger. I år er temaudstillingen om Slagelse - Værslev banen.

Særudstilling i 2024 om Odsherreds Jernbane, der bliver 125-år

Odsherreds Jernbane (OHJ) kan føre sin historie tilbage til 1873, da et konsortium i Berlin søgte om koncession til anlæg af en jernbane fra Næstved over Slagelse til et punkt på Nordvestbanen (åbnet 1874) og videre gennem Odsherred til Sjællands Odde.

OHJ blev anlagt vest om Lammefjorden, og Fårevejle Station blev anlagt på ”Mellemøen” i den udtørrede Lammefjord. I dag ville mange sikkert have foretrukket en direkte banelinje mellem Holbæk og Nykøbing, og måske havde det givet flere rejsende mellem de to byer, men om denne trafik kunne have opvejet den trafik, som banen har fået fra mellemstationerne, ikke mindst fra Svinninge og Asnæs, er nok tvivlsomt. 

På museet gives nogle ”nedslag” fra OHJ’s spændende historie, og bliver man træt af at se på tog, kan man ses på de flotte modeller af skibe, der har sejlet på Isefjorden, samt af flere DSB-færger.

fvm 2024-05-06